Bedrijventerrein Holtum Noord start met e-carsharing

datum: 12-10-2017

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, namen ondernemers op Holtum-Noord twee elektrische deelauto’s (BMW i-3) in gebruik. De verwachting is dat de deelauto’s zowel letterlijk als figuurlijk zorgen voor een gezond(er) ondernemersklimaat. De kosten zijn lager, het is milieuvriendelijk en medewerkers maken laagdrempelig kennis met elektrische auto’s. Het project is een samenwerking van CLAUT (CircuLar AUTomotive) Mobility Energy Team, de gemeente Sittard-Geleen en Parkmanagement Westelijke Mijnstreek.

 

Ruud Guyt, wethouder duurzaamheid bij de gemeente Sittard-Geleen: “Als gemeente willen we graag het goede voorbeeld geven. Daarom zijn we een tijdje geleden al  gestart met 10 elektrische deelauto’s, samen met DSM, Zuyd en Zuyderland. Dat is een groot succes; de auto’s zijn voortdurend in gebruik. De grootste winst wat mij betreft is dat mensen kennis maken met elektrisch rijden en na gaan denken over duurzaamheid. Ik verwacht dat het ook op Holtum-Noord een succes zal worden en er snel meer auto’s nodig zijn.”

Behoefte duurzame mobiliteit groeit

Een van de projectpartners is CLAUT. CLAUT is een circulair automotive platform dat zich inzet voor de transitie naar een circulaire economie (zie filmpje). Jan Paul Kimmel: “Wij zijn met de ondernemers van Holtum-Noord in gesprek over duurzame opwekking van energie en de opslag van energie. De interesse voor het e-carsharing project is aanzienlijk. We merken dat de behoefte aan duurzame mobiliteit en energie toeneemt. Een ING-rapport toont aan dat 25% van de MKB’ers (in Nederland) verwacht binnen twee jaar investeringen op dit gebied te doen. Met dit e-car sharing project loopt Holtum-Noord alvast mooi mee in de voorhoede.”

Groener en gaver

In Limburg wordt e-car sharing mogelijk gemaakt door de Stichting Limburg Elektrisch. De Stichting is opgericht in 2011, met steun van de Provincie Limburg en heeft als doel de transitie naar elektrische mobiliteit te versnellen door voertuigen ter beschikking te stellen aan Limburgse bedrijven. Dat gebeurt in samenwerking met ZuidLease. Edward Bongers: “Zuid-Limburg is een ideale proeftuin. Het gebied is klein, waardoor het bereik alvast geen probleem is. Het reserveren (en openen van de auto) gaat via een eenvoudig systeem. Inmiddels hebben wij al meer dan 25 proefprojecten georganiseerd bij Limburgse organisaties waardoor ruim 1000 mensen ervaring hebben kunnen opdoen met elektrisch rijden. Ons doel is een gedragsverandering te bewerkstelligen waardoor mensen andere afwegingen gaan maken en bijvoorbeeld de e-bike gebruiken voor woon-werkverkeer. Mobiliteit wordt zo goedkoper, gemakkelijk, groener en gaver.”

IAC Group

De twee auto’s plus laadpalen staan bij IAC Group op het terrein. IAC is marktleider op het gebied van automotive componenten en –systemen. Roel Vonden Hoff van IAC Group is enthousiast over het project. “We konden geen argumenten vinden om niet mee te doen! Het past namelijk precies in onze visie van duurzaamheid, waar wij ons volop voor inzetten. Wij kennen bijvoorbeeld geen afval. Alles wordt hier gescheiden en hergebruikt. Zo besparen we op grondstoffen, op afvalverwerking en op transport. Dat is goed voor het milieu en voor ons imago. Met de twee deelauto’s kunnen we invulling geven aan een stukje duurzame mobiliteit. We hopen dat andere ondernemers op dit bedrijventerrein zich snel zullen aansluiten.” 

CLAUT en LED 

CLAUT wordt ondersteund door LED vanwege de combinatie van economie en duurzaamheid en vanwege de bevordering van regionale samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen (ketendichtheid). Voor Limburg biedt het circulair denken immers grote kansen omdat hier relevante sectoren zoals chemie en materialen, automotive en kennisinstellingen aanwezig zijn. Door kennis en expertise van partners in de keten te bundelen, profiteert de hele keten en krijgt de regionale economie een impuls.

 

 

 

 

Eerdere berichten:

Interesse in Chinese markt? Kom naar eerste China Investment Summit!

07-09-2018
Een primeur voor Nederland: op 21 september a.s. vindt de allereerste China Investment Summit plaats. Dé kans voor…
Lees meer

Samenwerking in Automotive nu echt van start

06-04-2018
Het was voor het eerst dat automotive-bedrijven in de euregio Maas-Rijn zich gezamenlijk presenteerden met een beurs en…
Lees meer

Subsidie voor projecten ter verbetering van de werkgelegenheid

05-04-2018
Het programma OPZuid 2014-2020 stelt € 8.606.786 EFRO-subsidie beschikbaar voor projecten die bijdragen…
Lees meer

Nieuw zakelijk evenement gratis toegankelijk

25-03-2018
Deze week vindt de eerste editie plaats van Limburg Unlimited. Het zakelijk evenement voor de provincie Limburg,…
Lees meer

Smart Automotive Seminar

25-03-2018
In de Euregio zijn diverse kennisinstituten, ontwikkelingslaboratoria en productiebedrijven bezig met de ontwikkeling en…
Lees meer
Pagina 1 / 148
LED werkt samen met:
laden...