€ 1,8 miljoen subsidie voor (Bio)medische Accelerator Matrix (InScite)

datum: 06-10-2017

Het Chemelot Institute for Science & Technology (InSciTe) ontvangt OPZuid subsidie van ruim € 1,6 miljoen voor de validatie en verdere realisatie van de (Bio)medische Accelerator Matrix. De Provincie Limburg vult dit aan met € 157.000,-  additionele financiering. Matrix heeft als doel biomedische innovaties (van patent tot patiënt) te versnellen zodat patiënten er eerder gebruik van kunnen maken. Het open innovatieklimaat van de Nederlandse Life Sciences & Health-sector wordt hierdoor aanzienlijk versterkt. 

Dit succes van InScite is opnieuw een bewijs dat de campus- en triple helix aanpak, waarvoor Limburg enkele jaren geleden heeft gekozen, goed werkt. Op de campus werken kennisinstellingen zoals Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool, onderzoeksinstituten als InScite en AMIBM nauw samen met het bedrijfsleven. InScite is een initiatief van DSM, TU/e, UM en MUMC+ en werd in de beginfase onder andere door LED ondersteund.  In Matrix werkt InScite samen met Neuroplast, Xilloc Medical en Fujifilm Manufacturing Europe. Dankzij de samenwerking tussen onderwijs- en kennisinstituten en bedrijfsleven komen nieuwe technologieën eerder tot stand, wat leidt tot nieuwe business en meer werkgelegenheid in de regio. Kennis en kunde worden kassa en de kring op en rond de campussen wordt steeds groter.

Brug slaan van patent naar patiënt

InScite vertaalt concepten voor biomedische materialen in behandelingen voor patiënten. Het instituut ervaart echter dat het proces van patent tot patiënt vaak moeizaam verloopt. Het gebeurt regelmatig dat veelbelovende (bio)medische ontwikkelingen falen vanwege de lange en moeilijke weg naar commercialisering en toepassing op de markt. Door de hoge investeringskosten en de steeds strenger wordende medische regelgeving is het haast onmogelijk geworden om concepten die zich in het lab hebben bewezen, te ontwikkelen tot een verkoopbaar product dat beschikbaar is voor patiënten. Om deze zogenaamde ‘vallei des doods voor innovatie’ te overbruggen, ontwikkelde InSciTe een uniek (Bio)medisch Accelerator Matrix-concept. De subsidie zal worden gebruikt om dit Matrix-concept te voltooien en te valideren, zodat (bio)medische doorbraken hun volle potentieel kunnen bereiken.

Innovatie versnellen door te delen

De (Bio)medische Accelerator Matrix biedt state-of-the-art infrastructuur en apparatuur, cleanrooms, flexibele werkruimtes, technisch-, en kwaliteit-ondersteunend personeel, maar ook een overkoepelend kwaliteitssysteem met de bijbehorende trainingen. Door al deze elementen in een keuzemenu aan te bieden, kunnen bedrijven of projecten een voor hen op maat gemaakte leer-werkomgeving creëren. Door het zelflerend karakter van de matrix wordt omgeving geboden waar knowhow en kennis samenkomen en waarbij door te delen met anderen investeringen voor alle betrokkenen drastisch beperkt worden. Ervaringen die het ene bedrijf in een vroeg stadium opdoet bijvoorbeeld met betrekking tot wetgeving, kunnen waar nodig worden ingezet voor andere bedrijven. Al deze elementen samen verlagen de risico's en de kosten voor startende bio(med)tech bedrijven en vergroten de kans op succes.

Twee routes om het concept te valideren

Het eerste concept om de effectiviteit van de matrix te toetsen richt zich op het door ontwikkelen van een nieuwe behandeling voor patiënten met een ernstige vorm van scoliose. Scoliose is een vervorming van de wervelkolom die vooral bij jonge kinderen voorkomt en in ernstige gevallen kan leiden tot long-, en hartproblemen. De huidige behandeling hiervoor bestaat uit het verankeren van de wervelkolom middels metalen staven, een invasieve chirurgische ingreep die een aantal keren herhaald moet worden om de groei niet te belemmeren. Het concept dat met behulp van de matrix doorontwikkeld zal worden naar de patiënt richt zich op het plaatsen van een patiënt specifieke geleide structuur waarbij de correctie middels kabels plaatsvindt. Indien succesvol vermindert dit het aantal herhaaloperaties drastisch. Het tweede concept is een samenwerking met Fujifilm Europe en Neuroplast. Hier wordt gewerkt aan het verlengen van de levensduur van stamcellen in de behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen zoals bijvoorbeeld dwarslaesies.

Middels de OPZuid subsidie en provinciale steun kan aan de hand van twee veelbelovende medische innovaties het matrix concept op zijn nut en effectiviteit getoetst worden.

Twan Beurskens, Gedeputeerde Economie en kennisinfrastructuur Provincie Limburg
“Dit is een heel nieuw concept dat het innovatieklimaat in Zuid-Nederland een flinke boost geeft door biomedische startups en mkb-bedrijven naar deze regio te trekken. Het is bovendien een veelbelovend vooruitzicht dat patiënten daadwerkelijk kunnen profiteren van innovatieve medische concepten, en een stuk sneller ook. We zijn er trots op een bijdrage te mogen leveren aan de validatie van dit concept.”

Peter van Asten, R&D manager Life Sciences Fujifilm Manufacturing Europe BV
“Door samen te werken in de (Bio)medische Accelerator Matrix kunnen we de sterke punten van Fujifilm Europe en Neuroplast combineren om tot een optimale stamcel therapie te komen. Dankzij de steun van OPZuid en de Provincie Limburg kunnen we deze manier van werken mogelijk maken en verder uitbouwen tot een succesvolle marktintroductie. ”

Danielle Curfs, Programma manager Biomedical InSciTe 
“We staan aan de vooravond van iets groots. Ik vind het fantastisch om mijn droom werkelijkheid te zien worden en dat de (Bio)medische Accelerator Matrix de waardering en aandacht krijgt die hij verdient. Ik kijk ernaar uit nog veel meer veelbelovende concepten beschikbaar te maken voor patiënten.”

 

 

Eerdere berichten:

Interesse in Chinese markt? Kom naar eerste China Investment Summit!

07-09-2018
Een primeur voor Nederland: op 21 september a.s. vindt de allereerste China Investment Summit plaats. Dé kans voor…
Lees meer

Samenwerking in Automotive nu echt van start

06-04-2018
Het was voor het eerst dat automotive-bedrijven in de euregio Maas-Rijn zich gezamenlijk presenteerden met een beurs en…
Lees meer

Subsidie voor projecten ter verbetering van de werkgelegenheid

05-04-2018
Het programma OPZuid 2014-2020 stelt € 8.606.786 EFRO-subsidie beschikbaar voor projecten die bijdragen…
Lees meer

Nieuw zakelijk evenement gratis toegankelijk

25-03-2018
Deze week vindt de eerste editie plaats van Limburg Unlimited. Het zakelijk evenement voor de provincie Limburg,…
Lees meer

Smart Automotive Seminar

25-03-2018
In de Euregio zijn diverse kennisinstituten, ontwikkelingslaboratoria en productiebedrijven bezig met de ontwikkeling en…
Lees meer
Pagina 1 / 148
LED werkt samen met:
laden...