Limburgs onderwijs overlegt met minister Bussemaker bij Zuyd

datum: 31-08-2017

Maandag 28 augustus 2017 hebben minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en enkele ambtenaren van haar ministerie een werkbezoek afgelegd aan Zuyd Hogeschool in Heerlen. Er werd overlegd met vertegenwoordigers uit het primair-, voortgezet-, middelbaar- en hoger beroeps-, en universitair onderwijs in Limburg, alsmede vertegenwoordigers van de provincie Limburg.

Educatieve Agenda Limburg 


Op de agenda stond onder meer de Educatieve Agenda Limburg. De hoofddoelstelling van dit Kennis-As project is behoud en uitbouw van goed onderwijs in Limburg, te bereiken door middel van een programma “dat de dialoog, het samen leren, het ontwikkelen van leerstrategieën en monitoring samenbrengt”. De Educatieve Agenda Limburg is een samenwerkingsverband tussen de vier instellingen Hoger Onderwijs (Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, Fontys Hogescholen en Open Universiteit), het middelbaar beroepsonderwijs (MBO), het voortgezet onderwijs (VO), het primair onderwijs (PO) en de Provincie Limburg. Het project heeft onder meer geleid tot de start van vier doorbraakprojecten: 1. Een goede start voor leerkrachten in het basisonderwijs; 2. MBO in kaart; 3. Leraar je bent het al en 4. Docentprofessionalisering in regionale leercentra. 

Leren en sociale cohesie 

De succesvolle samenwerking tussen de partijen binnen de Educatieve Agenda Limburg heeft tevens geresulteerd in verregaande verkenningen door Zuyd en Fontys voor de mogelijke oprichting van het Centre of Expertise ‘Leren en Sociale Cohesie’, waarover de minister werd bijgepraat. Een van de kenmerken van dit expertisecentrum is dat leerkrachten in de lead zijn en de kennisinstelling een ondersteunende functie heeft. De doelstelling van dit Centre of Expertise is het realiseren van duurzaam, vernieuwend onderwijs en het realiseren van leerarrangementen. Als middel wordt onder meer gekozen voor de oprichting van zogenaamde hotspots: plekken waar passie, visie en brede deskundigheid samengaan met de gedeelde doelstelling. De toegevoegde waarde van deze hotspots is het ontwikkelen, realiseren, verduurzamen en valideren van innovatief, toekomstbestendig en sociaal onderwijs in Limburg.

Eerdere berichten:

Lovend profiel over CHILL; ambities en potentieel

22-11-2017
Wij zijn Katapult (wijzijnkatapult.nl) publiceerde onlangs een prachtig portret over CHILL. “CHILL verbindt…
Lees meer

Brightlands haalt grootschalig matchmaking event tussen investeerders en start-ups naar Limburg

20-11-2017
Op 21 en 22 november strijkt het Benelux Venture Forum neer in Maastricht. Tijdens dit unieke matchmaking event…
Lees meer

Brilliant Business Awards: nieuwe ondernemersprijs in Westelijke Mijnstreek

19-11-2017
De gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein presenteren op 22 januari 2018 een nieuwe ondernemersprijs: de Brilliant…
Lees meer

In 60 seconden een diagnose met MyDiagnostick (binnenkort gewoon thuis)

16-11-2017
BoezemFibrilleren is een van de meest voorkomende hartritmestoornissen. Hoewel het op zichzelf niet acuut gevaarlijk is,…
Lees meer

De Limburgse Versnellingstafels: een prima innovatie-instrument

11-11-2017
35 Versnellingstafels met 316 deelnemende ondernemers hebben sinds 2014 geresulteerd in 35 nieuwe concepten voor…
Lees meer
Pagina 1 / 133
LED werkt samen met:
laden...