Pilot LED en TRIAS: al 1 miljoen subsidie voor de regio

datum: 31-08-2017

Aan subsidieregelingen voor het MKB is geen gebrek. Toch weten veel ondernemers er te weinig van, of ervaren een drempel om een aanvraag in te dienen. Om deze drempel weg te nemen, startte Limburg Economic Development begin dit jaar een pilot met subsidieadviesbureau TRIAS. Het initiatief voor de pilot kwam van Mieke Verhaegh, directeur van TRIAS. “Wij hebben veel ervaring met start-ups en innovatietrajecten. Voor LED was dit een laagdrempelige manier om uit te zoeken of de aanpak werkt voor het MKB.”  

Leo Burdorf licht toe: “LED is er voor economische structuurversterking en minder voor  voor individuele bedrijven. Desondanks kloppen regelmatig ondernemers bij ons aan. Die verwijzen we dan vaker door naar het LIOF, de campussen en andere organisaties. Er komen ook bedrijven die vragen hebben over subsidies voor innovatie en MKB. Die konden we eerder niet helpen. Gedurende deze pilot verwijzen we ze door naar TRIAS. De slaagkans voor individuele bedrijven wordt groter als ze samenwerken met een deskundig adviesbureau. Als de proef slaagt, en daar ziet het beslist naar uit, dan worden ook andere subsidieadviesbureaus hierbij betrokken en gaat deze aanpak deel uitmaken van de integrale MKB aanpak van LED.”

Gratis subsidiescan

Mieke Verhaegh legt de werkwijze van TRIAS uit: “Voor innovatieve ondernemers en hun ideeën speuren wij naar mogelijkheden voor financiering. Er zijn tal van subsidiemogelijkheden op regionaal/provinciaal, nationaal en Europees niveau. Het subsidielandschap is echter zeer ondoorzichtig en bovendien continu in beweging. De gemiddelde start-up of MKB’er wordt hier geen wijs uit. We gaan in gesprek met de ondernemer en peilen eerst zijn/haar bedoelingen. Wat wil de ondernemer bereiken? Wat is zijn/haar idee? Hoe ziet hij/zij de toekomst voor zich? Op basis van het eerste gesprek maken we een subsidiescan waarin we op hoofdlijnen aangeven voor welke subsidies de ondernemer mogelijk in aanmerking zou kunnen komen. Die scan is gratis.”

Vergoeding startfee

Als ondernemer en TRIAS besluiten om samen een subsidieaanvraag op te stellen, maken ze concrete afspraken over de kosten van de dienstverlening. Mieke: “De ondernemer moet een startfee betalen, we werken niet op basis van volledige no cure- no pay. Dat is voor ons een principiële kwestie. Hoe klein ook, het bedrijf moet zelf risico durven dragen, dat zegt iets over de betrokkenheid en het geloof in het eigen idee. Om de drempel te verlagen, is LED bereid een deel van de startfee voor te schieten zodat de ondernemer minder risico loopt. Als de subsidie wordt toegekend, betaalt de ondernemer het bedrag weer terug zodat er geld in de pot blijft voor andere ondernemers die een startfee nodig hebben. Ook rekent Trias dan de succesfee af met de ondernemer”

Aanscherpen businessplan

Wat voegt TRIAS precies toe? “Behalve dat wij over kennis beschikken over het enorme aanbod aan regelingen en fondsen helpen wij de ondernemer met het aanscherpen van zijn idee. Eigenlijk komt het erop neer dat we samen met de ondernemer een business plan maken of aanscherpen om zo’n subsidie binnen te halen en te behouden. Nogal wat regelingen vereisen dat bedrijven samenwerken. Ook daarin kunnen wij de ondernemers helpen, door potentiële business partners op te sporen. Wij beschikken over een groot netwerk van start-ups, mkb’ers en grote bedrijven.” Mieke Verhaegh is er heilig van overtuigd dat samen innoveren de toekomst is. “Ontwikkelingen gaan zo snel, geen enkel bedrijf is in staat om dit alleen bij te houden. Bovendien ontstaan de meeste innovaties door crossovers van verschillende sectoren. Je kunt bijna zeggen ‘innovate or die’; innovatie is van levensbelang voor het bedrijfsleven en de economische toekomst van de regio.”

Al 1 miljoen voor de regio

Hoewel het nog te vroeg is om definitieve cijfers te geven, kan worden vastgesteld dat de aanpak met TRIAS nu al circa een miljoen euro voor de regio heeft opgeleverd, dankzij subsidietoekenning aan zeven bedrijven. Een van die bedrijven is Medivrse, voor het project VR Peekaboo (Virtual Reality echo voor aanstaande ouders) Onderneemster Nitzan Merguei zegt het volgende over Kim van der Heul van TRIAS: “Kim is bijzonder waardevol geweest in het realiseren van een subsidie voor Medivrse. Ze heeft een gedetailleerde kennis van de subsidiemogelijkheden. Zij begreep snel wie we zijn, wat we doen, waar we naar toe willen en wat we nodig hebben. Dankzij haar analytische vaardigheden en vlotte pen heeft ze ons heel goed geholpen met het schrijven van de subsidieaanvraag. Het was veel werk, maar het was het waard, want ondanks de grote concurrentie is de subsidie aan ons toegekend.”

TRIAS is gevestigd in Venlo en op de Brightlands Chemelot Campus. De pilot wordt eind dit jaar geëvalueerd en bij een positieve beoordeling opgenomen in de integrale MKB-aanpak van LED. Vanaf dat moment worden ook andere subsidieadviesbureaus uitgenodigd mee te doen in de aanpak.

 

 

 

 

Eerdere berichten:

Samenwerking in Automotive nu echt van start

06-04-2018
Het was voor het eerst dat automotive-bedrijven in de euregio Maas-Rijn zich gezamenlijk presenteerden met een beurs en…
Lees meer

Subsidie voor projecten ter verbetering van de werkgelegenheid

05-04-2018
Het programma OPZuid 2014-2020 stelt € 8.606.786 EFRO-subsidie beschikbaar voor projecten die bijdragen…
Lees meer

Nieuw zakelijk evenement gratis toegankelijk

25-03-2018
Deze week vindt de eerste editie plaats van Limburg Unlimited. Het zakelijk evenement voor de provincie Limburg,…
Lees meer

Smart Automotive Seminar

25-03-2018
In de Euregio zijn diverse kennisinstituten, ontwikkelingslaboratoria en productiebedrijven bezig met de ontwikkeling en…
Lees meer

Euregio ís Smart Automotive Region (komt dat zien!)

23-03-2018
De Euregio Maas-Rijn beschikt over een krachtig automotive cluster. Aan beide zijden van de Nederlands-Duitse grens zijn…
Lees meer
Pagina 1 / 148
LED werkt samen met:
laden...